MTW VYJÍŽĎKY

Pro začátek uvádíme prvních pár tras, vždy po kliknutí na nádled mapky se objeví detailní trasa. Tuto trasu si můžete stáhnout do své turistické GPS (ve formátu GPX) nebo se interaktivně podívat do mapy, kudy trasa vede. Trasa je vytvořena na serveru Bikemap.net. Trasy jsou různé obtížnosti, dále budou řazeny do kategorií pro horské, trekové a silniční kola. Trasy pro silniční kola jsou sjízdné i pro treková a horská kola. Horská kola mají cesty vedené většinou terénem, tedy nedoporučujeme trekové, natož silniční kolo.

Silniční kola

Trasa: Lutín - Dubany - Hrdibořice - Věrovany - Drahlov - Olomouc - Lutín

TRASA 3

Pěkná, poměrně rychlá trasa na 60-90 minut. Cílem je kaplička ve Věrovanech, ale trasu lze přizpůsobit vlastním cílům. Například zkrátit jen do Dubu na Moravě, nebo protáhnout do Tovačova nebo Kroměříže. Zpět je trasa vedena po hlavní cestě Tovačov – Olomouc a v odpoledních hodinách se zde proto může vyskytovat větší množství automobilů.

Trasa: Lutín - Drahanovice - Konice - Chornice - Městečko Trnávka - Loštice - Nové Zámky - Litovel - Příkazy - Topolany - Lutín

TRASA 2

Druhá, trošku náročnější, trasa pro silniční kola. Trasa je sjízdná také pro treková kola. Zavede nás do Konice, Chornice a Městečka Trnávka, kde doporučuji navštívit místní zříceninu hradu Cimburk a hřbitov nedaleko kostela (s náhrobky ze 14. století). Zpět lze trasu opět upravit a vést ji na Bouzov a Javoříčské jeskyně, ovšem my jsme zvolili vedení na Nové zámky, okrajovou část Litovelského Pomoraví. Z Litovle již přes Příkazy zpět do Lutína. Odbočka na Topolany je kvůli tomu, aby trasa měla přes 100 km ;-).

Treková kola

Trasa: Lutín - Olšany - Smržice - Kostelec - Čechy pod Kosířem - Kosíř - Slatinky - Malý Kosíř - Slatinice - Lutín

TRASA 4

Velmi pěkná, nenáročná trasa vedená po silnicích s nízkým provozem a s minimálním převýšením (mimo výšlap na Kosíř). Z kopce nad Smržicemi je krásný výhled na celý Hornomoravský úval a na okolí Hané. V Čechách pod Kosířem doporučujeme zastávku v zámeckém parku, kam se ovšem na kole nesmí! Tedy musíte sesednout a vychutnat si malou procházku. Za shlédnutí stojí nejen zámek, ale i altán Josefa Mánese, bývalá rozhledna a množství okrasných dřevin. Odtud se již můžete vydat směrem na Lhotu pod Kosířem, kde pod kopcem uhnete na Kosíř. Následuje sjezd do Slatinek a možnost vrcholové prémie, Malého Kosíře.

Horská kola

MTB Kosíř

TRASA 1

Poměrně jednoduchá trasa s několika techničtějšími stoupáními. První je v úseku ze Slatinek na Kosíř, druhé při sjezdu do údolí směrem na Laškov a následný výjezd po zelené turistické značce. Posledním technicky náročnějším úsekem je stoupání u Lhoty pod Kosířem a následný sjezd po žluté do Slatinic, kde je možné výlet zakončit. Ovšem my doporučujeme ještě vrchařskou prémii ve formě Malého Kosíře a následný sjezd do Lip, Třebčína a zpět do Lutína.